Neuroștiințe și aplicații în psihoterapie

Psihoterapeut Carmen Tonca11 octombrie 20215min9650
editia septembrie 2021
Cum ajută cercetarea funcțiilor creierului la rezolvarea situațiilor de stres și anxietate

Cercetările actuale din psihologie și terapie se concentrează pe neuroștiințe, pe studiul funcțiilor creierului, de la controlul bătăilor inimii, generarea de gânduri, la activitatea mentală și comportament. Noile instrumente de intervenție terapeutică presupun cunoașterea cât mai în detaliu a creierului uman.

Experiențele noastre sunt procesate prin Sistemul Nervos Central (SNC) care posedă o dublă calitate de control voluntar și involuntar. Totodată în Sistemul Nervos Autonom (SNA) care conține două sisteme și anume sistemul simpatic care are legătura cu acțiunea și sistemul parasimpatic care are legătură cu relaxarea, meditația, odihna și somnul. Prin intermediul lui se realizează vindecarea și starea de coerență activând ariile corticale și corpul calos.

Sistemul simpatic sau creierul reptilian reprezintă zona care este responsabilă cu supraviețuirea, activarea stării de „luptă, fugă sau îngheț”. Atunci când o persoană simte că este în pericol se activează una din cele trei stări. Poți să o iei la fugă dacă vezi un urs, să te opui luptându-te, sau să nu poți face nimic, rămânând împietrit. Emoțiile resimțite sunt: amenințare, teamă, ezitare, îngrijorare, frică. De ce se întâmplă toate acestea și cum putem schimba acțiunea?

Rămânem blocați și în stare de alertă, cu imposibilitatea de a decide, pentru că zona implicată este neocortexul – care este responsabilă cu deciziile, generarea de comenzi și gândirea analitică. De aici trebuie să ajungem în sistemul parasimpatic prin starea de coerență.

Prin inspirație și expirație ajungem la o stare de relaxare profundă unde se pot alchimiza emoțiile negative și aduce fluxul gândirii în neocortex. Activând și cortexul cerebral, care joacă un rol important în percepție, atenție și conștientizare, ieșim din zona rigidității.

Trebuie să aducem flexibilitatea dacă dorim să trecem „râul schimbării” să devenim stabili, adaptabili și capabili să conștientizăm pericolul și gândind rațional. Pe un fond afectiv adecvat vom avea un nou comportament matur și vom forma noi conexiuni neuronale datorită acțiunii diferite.

Practic ieșim din zona de cunoscut, de confort și facem ceva diferit având capacitatea de a ne opri, de a conștientiza, de a gândi rațional și de a face trecerea din starea de alertă la starea de a fi liniștit și a acționa optim într-o situație nouă sau chiar dureroasă.

Asta se întâmplă în cabinet când suntem ghidați și însoțiți în procesul nostru propriu de vindecare. Ca psihoterapeut, integrez noile cercetări în practică, utilizând caracteristicile neurotransmițătorilor pentru a construi noi conexiuni. Astfel, prin terapie generăm noi comportamente și se încearcă crearea unor stări emoționale prin construirea de noi conexiuni. Trebuie să rupem bucla care menține aceleași comportamente și să integrăm cele două emisfere astfel încât acestea să funcționeze ca un întreg.

Repetând același comportament care generează emoții elevate de pace, liniște, încredere vom forma noi tipare de comportament ieșind din rutină. Devenim astfel creatorii vieții noastre pentru că practic noi suntem la panoul de comandă în această nouă postură, ca persoane conștiente, care iau decizii pozitive, nu ca victime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilorNewsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie