ADHD: o tulburare a funcțiilor executive

Mihaela Adam18 octombrie 20214min23250
editia septembrie 2021
Tulburarea psihică denumită și la noi în țară ”ADHD” –acronimul provine din engleză (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) – are ca și simptome cheie cele din denumire: deficit de atenție, hiperkinezie, impulsivitate.

ADHD presupune mult mai mult decât a avea prea puțină atenție sau prea multă hiperactivitate. ADHD afectează multe aspecte ale modului în care copiii, sau adulții cu această condiție, procesează informația și fac față la cerințele vieții, și nu doar a problemelor apărute în sala de clasă.

Zeci de ani de cercetare (inclusiv prin mijloace de imagerie cerebrală PET și SPECT) au arătat că simptomele din ADHD sunt rezultatul afectării funcțiilor executive, ce-și au nucleii de origine în cortexul prefrontal sau sunt manifestarea unor rețelele neuronale ce includ această zonă corticală.

Dar ce sunt funcțiile executive?
Cât de cunoscut vă este următorul scenariu: lumea a devenit tot mai distrasă, muncește din greu ca să poată aloca timp pe ce e mai important și la fel de greu este să încerce să ignore ce este interesant și stimulativ. Avem mai multe bunuri cu care trebuie să ne descurcăm, să jonglăm, să le folosim. Avem mai multe oportunități cu acces facil care ne testează impulsivitatea (smartphone, de exemplu). Mulți sunt repede copleșiți de supraîncărcarea informațională.

Pentru noi toți provocarea este să facem ceea ce trebuie, la timpul potrivit, în cea mai mare parte a timpului (și nu doar uneori).
Pentru aceasta trebuie să filtrăm stimulii și gândurile străine (distragerile) și să ne dăm seama ce este cel mai important în acel moment.
Avem de luat în considerare:
• Lecții de viață din trecut
• Circumstanțele din prezent și ce opțiuni disponibile avem
• Țeluri viitoare și balanța între câștigurile pe termen scurt și cele pe termen lung
Funcțiile executive sunt cele care ne ajută să navigăm prin această lume tentantă, ce ne distrage, astfel încât să decidem care este cel mai bun lucru de făcut în continuare și apoi chiar să-l facem.
Cu alte cuvinte, funcțiile executive ne ajută să facem ceea ce știm.
Pentru amatorii de definiții, iată doar două dintre multitudinea celor existente:
• Procese cerebrale de cel mai înalt nivel care ne ajută să navigăm și să luăm decizii bune într-o lume complexă
• Un set de abilități necesar pentru a ghida conștient comportamentul către un scop, în special în situații noi (nu de rutină)

PET – Positron Emission Tomography
SPECT – Single-Photon Emission Computed Tomography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilorNewsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie