Anxietatea copiilor: soluții prin joc

Annemari Varsescu11 noiembrie 20217min12050
desen_pai
Tehnici de intervenție prin artă sau prin joc, la îndemâna părinților

(pentru prima parte, click aici)

Tehnici de intervenție prin artă sau prin joc, la îndemâna părinților.

Elefănțelul face duș
Elefănțelul năzdrăvan a fost afară la joacă, unde împreună cu prietenii a sărit în toate bălțile și s-a jucat cu noroi, iar acum întors acasă, trebuie să facă duș. Învățați copilul cum face duș elefantul, mâinile copilului ridicate fiind trompa. Elefănțelul ia apă cu trompa (copilul inspiră puternic pe nas), ridică trompa (copilul își ține respirația în timp ce ridică mâinile). Cu trompa ridicată, elefănțelul se stropește cu apă (copilul expiră pe gură). Și așa repetă până elefănțelul este curat.

Șerpișorul nervos
Șerpișorul, căruia îi puteți da nume și îi puteți adăuga o scurtă descriere, stă la soare și se bucură că nu-l deranjează nimeni. Dar de nicăieri apare un mic animal, puteți utiliza orice animal și o mică descriere a lui. Se așează pe piatra de lângă el, dornic de conversație. Dar șerpișorul nu are chef de vorbă și se enervează că este deranjat (îi puteți arăta copilului cum face acesta când se enervează: inspiră prelung pe nas), își ridică capul și nervos îl ceartă pe animalul nou venit (copilul expiră pe gură, sâsâind ca un șarpe). Dar animalul de pe piatră nu pleacă și continuă să vorbească cu el, așa că șerpișorul iar se enervează (inspiră puternic pe nas) și iar îl sâsâie (expiră puternic pe gură). Continuați jocul pentru a permite copilului să exerseze cât mai mult respirația profundă.

Prin artă
Un ajutor de nădejde în exersarea respirației, când e vorba de artă, sunt paiele pentru băuturi, iar ca media artistică materialele lichide sau cele ce pot fi transformate în lichid: acuarelă, guașă, culori acrilice.
Un alt material lichid ce poate fi folosit cu succes în acest scop este soluția pentru baloane de săpun. Poate fi folosită pentru a face baloane de săpun, un foarte bun exercițiu de exersarea a respirației, dar și pentru a desena în același timp.
Putem adăuga în sticluțele cu soluția pentru baloane culori acrilice sau guașă. Se adaugă o cantitate mică, doar cât să dea culoare accentuată lichidului. Vom avea nevoie de o coală de hârtie mare, cum ar fi hârtia de ambalat cadouri sau sulurile de hârtie din care putem tăia cât dorim. În lipsa acestora, putem folosi mai multe foi A4 prinse una de alta, pentru a avea cât mai mult spațiu pentru baloane. Se vor face baloane de săpun folosind o singură culoare sau mai multe, deasupra foii, exersând respirația profundă. Când baloanele căzute pe foaie se sparg, vor lăsa urme. Desenul folosind baloanele de săpun îl pot antrena pe copil în activitate, dându-i astfel posibilitatea de a exersa cât mai mult respirația.

Desen ca un fagure colorat
Pentru copiii mai mici, un exercițiu foarte bun de exersare sau învățare a respirației profunde este de a sufla aer printr-un pai într-un vas cu lichid: inspiră trăgând aer pe nas și expiră suflând prin pai. Acest lucru se poate transforma ușor într-o lucrare de artă, dacă soluția lichidă în care copilul suflă cu paiul este obținută din amestecarea de culori acrilice sau guașă cu apă, iar bulele de aer ce se formează sunt mutate pe o foaie de hârtie. Cu cât sunt mai multe culori, bulele colorate vor da naștere unei texturi deosebite asemănătoare unui fagure. În încercarea de a face un fagure cât mai colorat, deseori copilul este prins în activitate exersând respirația profundă.

Desenarea unui portret inedit
Un alt mod în care eu folosesc în lucrul cu cei mici, implicând culorile diluate cu apă și paiele, este realizarea unui portret foarte colorat.
Copiilor de vârstă mică le schițez pe foaie conturul unei fețe umane, cei mai mari o pot face singuri. Desenul prezintă o față umană: conturul feței împreună cu desenul ochilor, gurii, nasului și uneori al urechilor. În cutiuțe diferite amestec culorile guașă cu apa. Cu ajutorul unei pensule sau a unei pipete, copiii picură lichidul colorat în partea de sus a conturului feței, acolo unde ar trebui să fie părul. Inspirând adânc pe nas și expirând aerul prin pai în direcția picăturilor de culoare acestea se întind, se ramifică, se întretaie, se combină formând o podoabă capilară inedită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilor



Newsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie