Autism: importanța diagnosticării precoce și a intervenției terapeutice

Mihaela Adam24 ianuarie 20223min4590
Editia Noiembrie 2021
Tulburare de neurodezvoltare, autismul se caracterizează prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială, comportament limitativ și repetitiv.

Tulburare de neurodezvoltare, autismul se caracterizează prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială, comportament limitativ și repetitiv.

Pentru indentificarea timpurie a autismului este importantă realizarea screening-ului de evaluare înainte de vârsta de 2,5 ani.
În general, părinții sunt cei care observă simptomele autismului, care pot deveni vizibile încă din mica copilărie și se referă la o întârziere semnificativă a dezvoltării limbajului și a dezvoltării abilităților sociale.

În cadrul unui studiu, cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev au demonstrat că diagnosticarea și intervenția precoce, la copiii care prezintă simptome specifice tulburării din spectrul autist până la vârsta de 2,5 ani, duc la o îmbunătățire majoră a limbajului și comunicării, interacțiunii sociale și a comportamentului.

Rezultatele au arătat cât de importantă a fost diagnosticarea copiilor cu autism înainte de 2,5 ani și că acești copii au avut de trei ori mai multe șanse ca simptomele sociale de bază să fie îmbunătățite considerabil, în comparație cu copiii diagnosticați mai târziu.

Această creștere semnificativă a rezultatelor se datorează plasticității mai mari a creierului și flexibilității comportamentale, care este o caracteristică fundamentală a micii copilării.

Cu cât diagnosticarea se face mai timpuriu, cu atât perspectivele sunt mai bune pentru copilul cu autism, iar calitatea vieții poate fi îmbunătățită considerabil.

Sursa: neurosciencenews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilorNewsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie