Dislexia și procesarea vizuală a informațiilor

Mihaela Adam7 februarie 20224min14020
Editia Decembrie 2021
Copiii cu dislexie procesează mai lent informațiile vizuale, potrivit unor noi cercetări care aruncă o lumină nouă asupra proceselor cerebrale afectate de dislexie, dincolo de capacitatea de a citi.

Copiii cu dislexie procesează mai lent informațiile vizuale, potrivit unor noi cercetări care aruncă o lumină nouă asupra proceselor cerebrale afectate de dislexie, dincolo de capacitatea de a citi.

Studiul, publicat în JNeurosci și primul care combină noi metode pentru a înțelege procesarea vizuală și activitatea creierului în dislexie, a implicat un grup de copii cu vârste între 6 și 14 ani cărora li s-a cerut să identifice direcția medie de mișcare a unei mase de puncte. În timpul activității activitatea lor cerebrală era măsurată.

S-a constatat că în cazul copiilor cu dislexie timpul de estimare a mișcării era mai mare iar precizia mai mică decât a celorlalți copii în aceeași etapă de dezvoltare. În plus, diferențele de comportament s-au reflectat în diferențele înregistrate în activitatea creierului.

După cum se știe, capacitatea de citire este afectată de dislexie, dar cercetătorii nu au descoperit încă măsura în care alte cerebrale sunt afectate de această afecțiune.

Dr. Cathy Manning, cercetător principal în Centrul pentru Autism de la Universitatea Reading, a declarat: „Aceste constatări arată că dificultățile cu care se confruntă copiii cu dislexie nu se limitează la citit și scris. În schimb, ca grup, copiii cu dislexie arată, de asemenea, diferențe în modul în care procesează informațiile vizuale și iau decizii cu privire la acestea. Va fi nevoie de cercetări viitoare pentru a vedea dacă aceste diferențe în procesarea vizuală și luarea deciziilor pot fi antrenate pentru a îmbunătăți capacitatea de citire a copiilor afectați sau pentru a oferi indicii cu privire la cauzele dislexiei”.

Monitorizarea activității creierului folosind EEG a indicat o activitate sincronizată în regiunile centro-parietale ale creierului implicate în luarea deciziilor. Activitatea a crescut constant la toți copiii în timpul sarcinii până când aceștia au luat o decizie. Totuși, acest lucru s-a întâmplat mai lent, gradual, la copiii cu dislexie.

Studiul susține o legătură între procesarea mișcării și dislexie, deși cauzele nu sunt încă cunoscute.

Dacă dislexia este, în esență, o tulburare de procesare vizuală reprezintă un subiect aprig dezbătut în rândul cercetătorilor. Având în vedere că citirea și scrierea reprezintă o provocare cheie în rândul copiilor cu dislexie, înțelegerea sporită a efectelor sale asupra creierului ar putea ajuta la îmbunătățirea intervențiilor existente.

Sursa: University of Reading. „Evidence dyslexia affects children’s visual processing beyond just reading.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilorNewsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie