Mintea, creierul și conștiința artificială

Cristian Gaita21 februarie 20223min5730
Editia Ianuarie 2022
În linii foarte mari, lumea profesioniștilor care studiază și se ocupă de binomul minte-creier se împarte în neurologi și psihologi.

În linii foarte mari, lumea profesioniștilor care studiază și se ocupă de binomul minte-creier se împarte în neurologi și psihologi.

Astfel, pe de o parte avem medicina, cu neurologi și psihiatri, pe de cealaltă parte este psihologia, cu terapeuți și experimente care au ca obiect mintea. Ca în oricare activitate umană, fiecare tabără are extremiștii ei, de la neurologi care susțin că totul e chimie iar sentimentele sunt banale schimburi de molecule, până la terapeuți pentru care neuroplasticitatea, ca efect al mindfulnessului, este panaceul, piatra filosofală și ubiquitatea, la un loc.

Dată fiind complexitatea subiectului, în baza celor descoperite până în prezent, adevărul pare să fie, ca de obicei, la mijloc. Fără a intra în detalii și cu nicio intenție polemică, putem recunoaște, cu decentă siguranță, importanța chimiei creierului în tulburările mentale. În același timp, ne-am permite să afirmăm că, mai ales la vârstă adultă, pot fi aplicate tehnici terapeutice care modelează și rescriu fizic circuite neuronale.

Înțelegerea legăturii dintre cele două entități care ne definesc ca oameni și care dau sens realității așa cum o percepem este esențială pentru a dezvolta metode tot mai eficiente de intervenție, atât asupra creierului, cât și asupra minții.
De exemplu, identitatea sexuală sau discernământul în cazul actelor criminale, sunt două dintre contextele complexe și delicate în care înțelegerea raportului creier-minte este esențial.

În același timp, suntem în plină eră a inteligenței artificiale, care prin algoritmi de machine-learning, învață și se dezvoltă după chipul și asemănarea noastră. Următorul mare pas în această direcție va fi, cel mai probabil, conștiința artificială. Dincolo de software, de algoritmi și de cunoștințele cu care hrănim inteligența artificială, ascunsă în zona profundă a corelațiilor și inferențelor pe care deja mintea noastră nu le mai poate înțelege, la un moment dat, va apărea conștiința artificială de sine. Care, poate, ne va ajuta să înțelegem mai bine cum funcționează propria noastră conștiință.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilor



Newsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie