ADHD: câți copii vor scăpa de simptome la vârstă adultă

Mihaela Adam7 martie 20225min12450
Editia Ianuarie 2022
Majoritatea copiilor cu ADHD nu vor depăși tulburarea, conform unui studiu publicat în The American Journal of Psychiatry, și care contestă ideea larg răspândită că simptomele ADHD nu persistă de obicei la vârsta adultă.

Majoritatea copiilor cu ADHD nu vor depăși tulburarea, conform unui studiu publicat în The American Journal of Psychiatry, și care contestă ideea larg răspândită că simptomele ADHD nu persistă de obicei la vârsta adultă.

Peste 90% dintre copiii diagnosticați cu ADHD în copilărie vor continua să se lupte cu simptome și deficiențe reziduale, uneori fluctuante, cel puțin până la vârsta adultă, conform concluziilor studiului publicat în The American Journal of Psychiatry.

Doar 9,1% dintre copiii cu vârsta peste 16 ani, urmăriți în cadrul studiului Multimodal de Tratament al ADHD (MTA) s-au „recuperat” de ADHD până la punctul final al studiului, când majoritatea participanților aveau aproximativ 25 de ani.
Conform celor scrise de către cercetători, simptomele ADHD cresc și scad în timp, pentru multe persoane care continuă să experimenteze această tulburare.

Autorii studiului au examinat datele participanților despre simptomele ADHD, nivelul de afectare, comorbiditățile existente și utilizarea tratamentului. Evaluările de urmărire au avut loc de la 2 până la 16 ani după momentul inițial.

În fiecare etapă a studiului au fost identificați participanții cu ADHD complet remis, parțial remis și persistent.
Recuperarea completă a fost definită ca remisie susținută în mai multe momente până la sfârșitul studiului în absența tratamentului ADHD. Aproximativ 30% dintre participanți au experimentat remisie completă la un moment dat în studiu, dar majoritatea, circa 60%, au prezentat o recidivă a ADHD după remisiunea inițială. Doar aproximativ 10% dintre participanți au demonstrat persistența ADHD stabilă în perioadele de analiză.

În general, aproximativ 63% dintre participanți au avut perioade fluctuante de remisie și recurență, care ar fi putut fi afectate de starea tratamentului la momentul respectiv.

Autorii spun că descoperirile susțin o perspectivă mai informată asupra ADHD, în special tendința acestuia de a fluctua în aspect și că majoritatea adolescenților și adulților tineri cu ADHD experimentează cel puțin o ușurare intermitentă a simptomelor ADHD, care pot fi modulate de tratament și de circumstanțele personale sau de viață.

Cercetările subliniază, de asemenea, importanța monitorizării periodice continue pentru simptomele recurente chiar și după un tratament de succes.

Informații generale

Prevalența la nivel mondial a ADHD la adulți este estimată la 2,8%, conform unui studiu din 2016.
Estimările prevalenței ADHD la adulți în SUA variază. Un studiu din 2019 estimează o prevalență ADHD la adulți de 0,96% – dublându-se față de 0,43% cu un deceniu înainte.

Unele studii au indicat că fetele cu ADHD pot avea de două ori mai multe șanse decât băieții de a avea tipul neatent de ADHD și pot experimenta mai mult din cauza simptomelor de internalizare și neatenție, în contrast cu simptomele hiperactive și agresive prezentate uneori de băieți.

Aproximativ 200.000 de copii din România suferă de ADHD, potrivit studiului Analiza serviciilor de sănătate mintală pentru copiii din România realizat de Salvați Copiii și CURS, în 2014. Din acest total, doar 8.000, adică 4%, sunt sub urmărirea specialiștilor și primesc tratament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilor



Newsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie