Autoreglarea emoțională și dificultățile de somn

Un nou studiu a dezvăluit rate crescute de autoreglare emoțională deficitară (DESR) și probleme de somn în rândul copiilor cu ADHD netratat, dar și în rândul celor care au primit tratament, sugerând că DESR este o caracteristică de bază a ADHD care ar trebui luată în considerare atât în diagnostic, cât și în tratament.
Autoreglarea emoțională deficitară (DESR) este definită ca impulsivitate emoțională, dificultăți de inhibare a răspunsului inadecvat, probleme de reorientare a atenției și dezorganizarea acțiunii coordonate ca răspuns la activarea emoțională rezultând răspunsuri extreme care ar fi considerate inadecvate pentru vârsta de dezvoltare a copilului. Aceasta este mai frecventă și agravată în rândul copiilor cu ADHD netratat.
Un nou studiu publicat în Journal of Attention Disorders a găsit corelații între DESR și ADHD și între DESR și problemele de somn, cu tratamentul farmacologic acţionând ca un factor parţial de atenuare. Simptomele mai severe de neatenție și impulsivitate sunt, în consecință, legate de probleme mai mari de somn. Cercetarea a inclus 327 de copii spanioli din diferite studii efectuate în Unitatea ADHD de la Spitalul Sant Joan de Déu din Barcelona, în perioada 2012-2020.
Specialiștii au analizat 80 de copii cu ADHD care au fost tratați cu medicamente, 108 copii cu ADHD care nu au primit niciun tratament farmacologic și 136 de subiecți de control. Scalele de anxietate/depresie, probleme de atenție și comportamente agresive din Lista de verificare a comportamentului copilului (CBCL) au fost folosite pentru a defini DESR, care nu este un diagnostic independent, ci mai degrabă un termen umbrelă folosit pentru a descrie simptomele emoționale asociate în mod obișnuit cu ADHD. Somnul a fost evaluat folosind Scala de tulburări de somn pentru copii.
Concluziile studiului arată că DESR ar trebui considerată o componentă de bază a ADHD mai degrabă, decât o afecțiune comorbidă și că medicii ar trebui să țină cont de dereglările emoționale atunci când administrează tratamentul.