Autismul și creșterea excesivă a amigdalei

Mihaela Adam27 august 20225min4230
Editia Iiulie 2022
Un indicator precoce al diagnosticului de autism ar putea fi creșterea excesivă a amigdalei în jurul vârstei de 6-12 luni.

Amigdala este constituită din două nuclee situate central în profunzimea creierului, cu rol important în comportament și recunoașterea emoției în expresivitatea facială și comunicarea non-verbală a celorlalți, dar și ca factor declanșator pentru interpretarea imaginilor înfricoșătoare care ne informează despre potențialele pericole din jurul nostru.

De-a lungul timpului, s-a considerat, de asemenea, că amigdala are un rol important în cazul dificultăților cu care se confruntă persoanele cu autism.

Se știa de mult timp că amigdala este anormal de mare la copiii cu autism care au vârsta școlară, dar nu se știa exact când are loc această mărire.

Pentru prima dată, cercetătorii de la Infant Brain Imaging Study (IBIS) Network, au folosit imagistica prin rezonanță magnetică pentru a demonstra că amigdala crește prea rapid în copilărie.

Creșterea excesivă a amigdalei la copiii care ulterior au fost diagnosticați cu autism, a apărut între vârsta de 6 -12 luni, când simptomele specifice autismului apar pe deplin, astfel permițând diagnosticul cel mai precoce al acestei afecțiuni.

Sinteza analizei studiului a fost publicată în Jurnalul American de Psihiatrie, iar rezultatele au arătat faptul că s-au observat creșteri mari a amigdalei la bebelușii care mai târziu au fost diagnosticați cu autism, comparativ cu o creștere normală a acesteia, la cei cu alte tulburări de neurodezvoltare – cum ar fi Sindromul Martin-Bell.

Analiza datelor a arătat că sugarii cu Sindromul Martin-Bell prezentau deja întârzieri cognitive la vârsta de 6 luni. Copiii care au fost urmăriți în acest studiu și care au fost diagnosticați cu autism mai târziu, nu au prezentat niciun deficit în capacitatea cognitivă la aceeași vârstă, dar au avut o scădere treptată a capacității cognitive între 6 și 24 luni.

Amigdala bebelușilor cu vârsta de 6 luni, care mai târziu au fost diagnosticați cu autism nu a avut o diferență în dimensiune. Cu toate acestea, amigdala lor începe să crească mai repede decât la alți bebeluși (inclusiv cei cu Sindromul Martin-Bell și cei care nu dezvoltă autism) între 6 și 12 luni și este mărită semnificativ începând cu 12 luni.

Această mărire a amigdalei continuă până la 24 de luni, o vârstă la care comportamentele sunt adesea suficient de evidente pentru diagnosticul de autism.

Pentru realizarea studiului a fost nevoie de peste 1.000 de scanări RMN, care au fost obținute în timpul somnului natural la vârsta de 6, 12 și 24 de luni.

Sugarii care dezvoltă autism au probleme cu modul în care receptează stimulii vizuali din jurul lor. Oamenii de știință au dezvăluit că problemele timpurii cu procesarea informațiilor vizuale și senzoriale pot pune un stres crescut asupra amigdalei, ceea ce duce la creșterea excesivă a acesteia.

Creșterea excesivă a amigdalei a fost legată de stresul cronic în studiile altor afecțiuni psihiatrice (de exemplu, depresie și anxietate) și poate oferi un indiciu pentru înțelegerea acestei observații la sugarii care mai târziu dezvoltă autism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilor



Newsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie