Autism: emoțiile din desenele animate

Participanții la studiu au trebuit să identifice ce emoție era afișată privind ochii unor persoane, acest lucru fiind cunoscut sub numele de „Testul de citire a minții în ochi”, apoi au privit și o versiune în caricatură, în care a fost nevoie să interpreteze emoțiile din ochii personajelor de desene animate.
Atunci când li s-au prezentat ochi ale chipurilor de desene animate, persoanele cu autism au reușit să numească emoțiile afișate, cu mai multă acuratețe și ușurință, față de cele neurotipice.
Cercetările sugerează că persoanele cu autism pot să identifice emoțiile mai bine în ochii agenților antropomorfi și non-umani, cum ar fi animale, roboți, păpuși sau desene animate. Această cercetare ridică, de asemenea, posibilitatea unor noi intervenții care ar putea ajuta la îmbunătățirea interacțiunii sociale de la om la om pentru persoanele cu autism. Acest lucru ar putea fi folosit pentru a ajuta persoanele să răspundă în mod similar cu ochii ființelor umane.
O idee pe care autorii studiului o explorează este folosirea realității augmentate pentru a dezvolta filtre care pot aplica chipuri antropomorfe peste chipurile din viața reală. În timp, realitatea augmentată poate fi îndepărtată, permițând utilizatorului să aplice aceleași tehnici pe fețele umane.
Opinia cercetătorilor este că astfel de teste pot surprinde punctele forte inerente stărilor neurodiverse, cum ar fi autismul, și pot ajuta pe toată lumea să înțeleagă contextele în care diferențele dintre persoanele autiste și cele neurotipice sunt diminuate.