Simptomele ADHD asociate cu nașterea prematură

Mihaela Adam17 ianuarie 20234min5640
Editia Noiembrie 2022
Copiii născuți înainte de 39 de săptămâni au mai multe riscuri de a prezenta simptome asociate cu tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), potrivit unui studiu realizat de Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Studiul, publicat în Journal of Pediatrics este unul dintre puținele care investighează asocierile dintre vârsta gestațională la termen (37-41 săptămâni) și un diagnostic sau simptome de ADHD și este primul care include rapoarte de la profesori. Rapoartele acestora, împreună cu cele relatate de părinți și evaluările medicului, au oferit o contribuție valoroasă pentru diagnosticul de ADHD.

Simptomele raportate de părinți au reflectat, în general, comportamentele copiilor de acasă sau în grupuri mici de familie sau sociale, în timp ce simptomele raportate de profesori au reflectat comportamentele acestora, într-un cadru educațional structurat, care lucrează cu un număr mare de copii și care pot observa gama de comportamente pe care le manifestă elevii în sălile de clasă.

Autorii analizei studiului au căutat să estimeze asocierile dintre vârsta gestațională la termen și simptomele ADHD la copiii de 9 ani, raportate de profesorii lor.

Ei au analizat date despre aproximativ 1.400 de copii în studiul Fragile Families and Child Wellbeing, care a prelevat aleatoriu nașterile în 75 de spitale din 20 de orașe mari din SUA din 1998 până în 2000 și a reintervievat mame pe parcursul a nouă ani.

Pe parcursul celor nouă ani de urmărire, a fost obținut consimțământul pentru a contacta profesorii copiilor, cărora li s-a cerut să-și evalueze elevii utilizând Scala de evaluare a profesorilor Conners – Formularul scurt revizuit, care include simptome de hiperactivitate, ADHD, comportament de opoziție și probleme cognitive sau neatenție.

În general, cercetătorii au descoperit că cei născuți prematur (37-38 de săptămâni) au avut scoruri semnificativ mai mari la scalele de evaluare a profesorilor, decât copiii care au fost născuți la termen (39-41 de săptămâni) pentru hiperactivitate, ADHD și probleme cognitive sau neatenție, dar acea vârstă gestațională nu a fost asociată semnificativ cu comportamentul de opoziție.

Sugarii prematuri sunt expuși unui risc crescut de ADHD din cauza dezvoltării imature a creierului, după cele relatate de autori. Creșterea și dezvoltarea semnificativă în diferite tipuri de celule cerebrale sunt observate între 34 și 40 de săptămâni de gestație. Copiii născuți la termen beneficiază probabil de o săptămână suplimentară de creștere a creierului în uterul mamei, în comparație cu cei născuți la termen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilorNewsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie