Infecțiile din timpul sarcinii și autismul

Mihaela Adam2 august 20235min12190
Editia iunie 2023
Rezultatele unui studiu sugerează că riscurile crescute de autism sunt mai susceptibile de a fi explicate prin factori familiari împărtășiți, inclusiv genetica sau aspecte ale unui mediu comun, iar legătura dintre autism și infecția maternă nu pare să fie cauzală.

Infecțiile la femeile însărcinate au fost legate de un risc crescut de afecțiuni de neurodezvoltare, cum ar fi autismul la copil, dar cu toate acestea, cercetătorii nu au putut spune dacă expunerea mamei la infecție este cu adevărat cauza sau dacă alți factori se află în spatele acestei legături.

Cercetătorii de la Karolinska Institut au studiat acest lucru mai în detaliu, iar scopul studiului a fost să investigheze dacă există o relație de cauzalitate între infecțiile la mamă în timpul sarcinii și autismul sau dizabilitățile intelectuale la copil.
Infecțiile au fost incluse dacă au fost suficient de severe pentru a necesita îngrijire de specialitate și au fost identificate folosind coduri de diagnostic din fișa pacientului și a nașterii.

Similar cu studiile anterioare, cercetătorii au putut observa că infecțiile care necesitau îngrijire de specialitate în timpul sarcinii au fost legate de un risc crescut de autism și dizabilități intelectuale la copii.

Dar când cercetătorii au studiat frații, rezultatul a fost diferit. În comparațiile între perechile de frați în care mama a avut o infecție în timpul unei sarcini, dar nu a celeilalte, ei nu au putut găsi nicio legătură între infecție și riscul de autism al copiilor. Pentru dizabilitățile intelectuale, legătura a fost mai slabă atunci când cercetătorii au comparat perechi de frați decât atunci când au comparat copiii care nu sunt înrudiți.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, riscul de autism și dizabilitate intelectuală la copii dacă mama lor a fost diagnosticată cu o infecție în timpul anului înainte de sarcină. Ideea a fost că infecția înainte de sarcină nu ar fi legată de un risc crescut de autism și dizabilitate intelectuală dacă într-adevăr infecția din timpul sarcinii ar fi cauza afecțiunilor neuropsihiatrice.

Aici, cercetătorii au putut observa că infecțiile din timpul anului înainte de sarcină au fost legate de riscul de autism în același grad ca cele din timpul sarcinii, dar nu sunt legate de riscul de dizabilitate intelectuală.

„Legătura dintre infecțiile la femeile însărcinate și riscul crescut de autism la copiii lor nu pare să fie cauzală. Rezultatele noastre sugerează că creșterea riscului este mai probabil să fie explicată de factori comuni între membrii familiei, cum ar fi variația genetică sau anumite aspecte ale mediului comun”, spune Martin Brynge, Ph.D. student la Departamentul de Sănătate Publică Globală, Institutul Karolinska și unul dintre primii doi autori ai studiului.

Deoarece rezultatele au fost mai puțin clare pentru dizabilitățile intelectuale, nu se poate exclude faptul că infecțiile în timpul sarcinii pot afecta riscul copiilor pentru această afecțiune.

În orice caz, infecțiile din timpul sarcinii pot să nu influențeze riscul de dizabilitate intelectuală în aceeași măsură pe care se credea anterior, potrivit cercetătorilor.

Cercetătorii subliniază că s-au uitat doar la diagnosticul infecțiilor în general. Studiul nu contrazice semnificația legăturilor bine stabilite dintre unele infecții virale specifice în timpul sarcinii, cum ar fi infecția cu citomegalovirus și rubeola, și riscul de afecțiuni grave de dezvoltare la copil.

Cercetătorii indică, de asemenea, că infecțiile cauzate de agentul care provoacă COVID-19 nu au fost incluse în studiul lor. Este încă esențial ca femeile însărcinate să urmeze sfaturile medicului cu privire la controlul infecțiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilor



Newsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie