Anxietate și ADHD

Mihaela Adam21 august 20235min7020
Editia iunie 2023
Adulții cu un nivel ridicat de simptome ale tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sunt mai susceptibili de a experimenta anxietate și depresie decât adulții cu niveluri ridicate de trăsături autiste

Adulții cu un nivel ridicat de simptome ale tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sunt mai susceptibili de a experimenta anxietate și depresie decât adulții cu niveluri ridicate de trăsături autiste, potrivit unei noi cercetări conduse de psihologi de la Universitatea din Bath din Marea Britanie.

ADHD este o afecțiune de neurodezvoltare caracterizată prin neatenție și/sau hiperactivitate și impulsivitate. Se estimează că afecțiunea afectează între 3% și 9% din populație.

Până acum, a existat un deficit de informații cu privire la efectele ADHD asupra sănătății mintale precare, mai multe cercetări concentrându-se pe impactul autismului asupra depresiei, anxietății și calității vieții. Drept urmare, persoanele cu ADHD s-au luptat adesea să aibă acces la îngrijirea clinică de care au nevoie pentru a face față simptomelor lor.

Autorii studiului speră că descoperirile lor vor declanșa noi cercetări în ADHD și, în cele din urmă, vor îmbunătăți rezultatele asupra sănătății mintale pentru persoanele cu această afecțiune.

Cercetătorii s-au străduit să separe statistic importanța ADHD și a autismului pentru rezultatele sănătății mintale, din cauza a cât de des apar împreună.

Scopul acestui studiu a fost să măsoare cu precizie cât de puternic au fost legate trăsăturile de personalitate ADHD de sănătatea mintală precară, luând în considerare statistic trăsăturile autiste.

Studiul a folosit un eșantion mare, reprezentativ la nivel național, de adulți din populația Regatului Unit. Toți participanții au completat chestionare standard – unul despre trăsăturile autiste, celălalt despre trăsăturile ADHD – răspunzând la afirmații precum „De multe ori sunt absorbit puternic de un lucru” și „Cât de des te simți prea activ și obligat să faci lucruri, ca și cum a fi condus de un motor?”.

Cercetătorii au descoperit că trăsăturile ADHD au fost foarte predictive pentru severitatea simptomelor de anxietate și depresie: cu cât nivelurile de trăsături ADHD sunt mai mari, cu atât este mai probabil ca o persoană să experimenteze simptome severe de sănătate mintală. Prin tehnici analitice inovatoare, autorii studiului au confirmat că a avea mai multe trăsături ADHD a fost mai strâns legată de anxietate și depresie decât trăsăturile autiste. Aceste rezultate au fost replicate în simulări computerizate cu o „rată de reproductibilitate” de 100%, iar acest lucru a arătat că trăsăturile ADHD sunt aproape sigur legate de simptome mai severe de anxietate și depresie la adulți, decât trăsăturile autiste.

Cercetătorii au descoperit că trăsăturile ADHD au fost foarte predictive pentru severitatea simptomelor de anxietate și depresie: cu cât nivelurile de trăsături ADHD sunt mai mari, cu atât este mai probabil ca o persoană să experimenteze simptome severe de sănătate mintală, cu riscuri crescute de comorbidități când devin adulți. Acesta este un pas către recunoașterea impactului mai larg al ADHD negestionat și netratat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilorNewsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie