Alzheimer: soluții inedite din sfera apps

Mihaela Adam12 decembrie 20234min4790
Editia iunie 2023
HippoCamera, ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei și ar putea fi benefică mai ales pentru persoanele aflate în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer sau ale altor forme de afectare a memoriei

Aplicația imită funcția hipocampului, construind și păstrând amintiri. Aceasta îmbunătățește codificarea memoriei biologice, sporește atenția asupra evenimentelor zilnice și le consolidează mai diferit, permițând amintiri mai bogate în detalii și mai cuprinzătoare.

Într-un proces în doi pași, utilizatorii HippoCamera au trebuit să înregistreze un videoclip scurt de până la 24 de secunde, dintr-un moment pe care vor să și-l amintească, cu o scurtă descriere audio de opt secunde a evenimentului. Aplicația combină cele două elemente exact așa cum ar face hipocampul creierului, cu componenta video accelerată pentru a imita aspecte ale funcției acestuia și pentru a facilita o revizuire eficientă. Utilizatorii redau apoi indiciile produse de HippoCamera la momente ulterioare, pe o bază organizată și regulată, pentru a consolida memoria și a permite reamintirea detaliată.

Aceste cercetări sugerează că, reactivarea sistematică a amintirilor pentru experiențele recente din lumea reală poate ajuta la menținerea unei punți între prezent și trecut la adulții în vârstă și este promițătoare pentru persoanele aflate în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer sau ale altor forme de afectare a memoriei.

Pentru studiu, participanții au înregistrat clipuri unice HippoCamera pentru evenimentele de zi cu zi pe care doreau să le amintească și, ulterior, au reluat aceste indicii de memorie de aproximativ opt ori pe o perioadă de două săptămâni într-un prim experiment și pe o perioadă de 10 săptămâni în al doilea experiment.

Cercetătorii au inițiat apoi o sarcină de reamintire prin care le-au arătat participanților indicii de memorie și i-au rugat să descrie tot ce își puteau aminti despre fiecare eveniment. Apoi au urmat sesiuni de scanare a creierului fMRI, în care au fost măsurate tiparele activității creierului în timp ce participanții și-au văzut indiciile și au finalizat un test de memorie.
Trei luni mai târziu, după ce nu și-au exersat amintirile HippoCamera și nu au avut acces la indicii, participanții au fost rugați să-și amintească aceste evenimente a doua oară. Scanările creierului au arătat că reluarea semnalelor de memorie HippoCamera a schimbat modul în care aceste experiențe de zi cu zi au fost codificate în hipocamp, care are un rol bine stabilit în stocarea amintirilor detaliate pentru experiențele recente.

Activitatea legată de amintire în hipocamp a fost mai distinctă, ceea ce înseamnă că reluarea HippoCamera ajută la asigurarea faptului că amintirile pentru diferite evenimente rămân separate una de cealaltă în creier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

Proiectul RoTerapie, prin intermediul revistei, site-ului si canalelor social-media, se propune ca o sursă de informare profesională și avizată pentru părinți, profesori, specialiști în domeniul sănătății mentale, persoane interesate de domeniul psihologic sau cu o afecțiune psihiatrică.


Contact

Lista specialiștilorNewsletter


    RoTerapie – iunie 2023

    RoTerapie – ianuarie 2023

    Ediții RoTerapie