Terapii de grup: descriere și criterii de includere
Terapia de grup din cadrul Asociației RoTerapie se concentrează pe modelarea și gestionarea comportamentelor, dezvoltarea abilităților sociale și emoționale, care motivează și susțin prieteniile, cum ar fi empatia și grija.
Tehnicile terapeutice abordate în terapia de grup ajută integrarea copiilor în cercul social și școlar, îmbunătățesc abilitățile de comunicare și comportamentul cooperant, duc la scăderea comportamentele impulsive și agresive.
Elevii cu dificultăți de învățare, deficit de atenție sau care au caracteristici din spectrul autist sunt, de asemenea, expuși riscului de izolare socială și respingere. Acești copii sunt considerați adesea incomozi și insensibili, deoarece nu pot să înțeleagă subtilitățile sau indiciile sociale, astfel sunt etichetați ca fiind „ciudați” sau chiar „nepoliticoși” și sunt tratați în consecință, fiind excluși din joc sau tachinați.
Pentru a dezvolta abilități sociale utile, copiii trebuie să recunoască comportamentele adecvate și neadecvate din punct de vedere social. De cele mai multe ori, aceștia știu ce să facă, totuși se comportă inadecvat. De exemplu, un copil poate ști că a trișa la un joc este greșit, dar totuși o face. Astfel de eșecuri în autoreglare pot submina succesul social la fel de mult ca necunoașterea regulilor sociale.
Abilitățile sociale includ atât comportamente proactive (contacte prietenoase, comportamente de cooperare, abilități de comunicare) și abilități de autoreglare (reglarea emoțiilor, controlul impulsurilor, managementul furiei).
Din punct de vedere social, copiii necesită abilități comportamentale, abilități de gândire (de exemplu: cum să reacționezi atunci când te confrunți cu diverse provocări sau conflicte sociale) și abilități emoționale (de exemplu, a fi sensibil la propria persoană și la emoțiile celorlalți).
Se presupune că cei mici ”prind” abilitățile sociale în mod natural și automat prin observație și ocazional prin îndrumarea adulților. Copiii fără abilități sociale dobândesc o poziție tot mai puțin comodă, pe măsură ce copiii și adulții în consideră ca fiind ”prost educați”sau ”nepoliticoși”. În realitate, nu toți copiii absorb abilitățile sociale prin observație și osmoză; unii dintre ei au nevoie de instruire și sprijin explicit.
Aspectul pozitiv este că abilitățile sociale se pot educa. Pregătirea acestora promovează dezvoltarea sensibilității și competenței sociale, pentru a ajuta copiii să obțină acceptarea în cercurile sociale de același nivel, să-și facă și să poată să-și mențină prietenii strânse și totodată, să evite izolarea sau victimizarea de către colegi.
Deși sesiunile unu-la-unu pot fi folosite pentru a-i învăța pe copii abilități sociale, terapia de grup oferă mai mult oportunități de exersare și consolidare a abilităților socio-emoționale.
Într-un grup, terapeuții pot crea un context de siguranță emoțională și de sprijin, pot încetini ritmul interacțiunii sociale și pot oferi feedback pentru a ajuta copiii să participe și să răspundă la stimuli, susținându-le astfel capacitatea de a se angaja în interacțiuni sociale din ce în ce mai complexe. În plus, interacțiunile de colaborare cu ceilalți participanți oferă ocazia de a practica negocierea și de a dezvolta abilități de rezolvare a problemelor sociale.
Terapia de grup din cadrul Asociației RoTerapie se adresează atât copiilor cu tulburări de neurodezvoltare (TSA, ADHD), cât și părinților acestora.
În ceea ce privește grupurile pentru copiii sau pentru tinerii cu TSA, pentru a putea participa copiii sau adolescenții trebuie să fi făcut terapie anterior, să aibă achiziționate abilități de comunicare și dialog. Pentru cei care nu se încadrează în aceste criterii, se recomandă terapia comportamentală sau terapie de grup alături de copii cu care să se potrivească din punct de vedere al nivelului lor de dezvoltare.
Beneficiile terapiei de grup:
- Te vei simți mai puțin singur: Vei face parte dintr-un grup de oameni care te înțeleg și te susțin.
- Vei învăța de la alții: Vei putea împărtăși experiențele tale și vei învăța din experiențele altora.
- Vei primi feedback constructiv: Vei primi feedback de la ceilalți membri ai grupului, care te va ajuta să te dezvolți.
- Vei fi mai motivat: Vei fi mai motivat să faci schimbări în viața ta când vei fi înconjurat de alții care fac același lucru.
Vrei să îți îmbunătățești abilitățile sociale, autocontrolul emoțional și să te simți inclus? Nu mai aștepta, înscrie-te astăzi! (click aici)